Instinkers

Volledig glutenvrij gegeten en voel je je toch opeens weer ellendig, moe en opgeblazen?
Check eens of je iets van de onderstaande ingrediënten hebt gegeten, dat kunnen echte boosdoeners zijn.

Zoete aardappel ofwel Bataat
Deze aardappel bevat de suiker raffinose, die winderigheid veroorzaakt doordat deze suiker niet verteerd wordt in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Hierbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxide.

Aardpeer ofwel Topinamboer ofwel Jeruzalemartisjok
Zoals hierboven, maar hier is inuline de boosdoener met hetzelfde effect.

Lupinemeel
Onderzoek heeft uitgewezen dat lupinemeel allergische reacties kan geven. Daarom heeft het Europees Parlement besloten dat vanaf december 2008 lupine verplicht op etiketten van voedingsmiddelen moet worden vermeldt.

Herkenbaar? Winderigheidproducerend voedsel, ook wel carminatief voedsel genoemd, is vaak hoog in oligo- en polysachariden (specifieke koolhydraten als inuline), en ook bonen (raffinose), melk (lactose), uien, zoete aardappelen (raffinose), citrusschillen, broccoli, kool, aardperen (inuline) en pruimen (sorbitol).

Lupine-bloemen

Back to Top