Pittige Oosterse maaltijdsoep met noedels en gamba’s
Chef Ernst
Ebi itame

Een maaltijdsoep waar ik mijn gasten mee imponeer omdat deze zooo verslavend lekker is. Laat je niet afleiden door de enorme hoeveelheid ingrediënten. Het ziet er een stuk ingewikkelder uit dan het is. Maar het is de moeite waard.

Meer dan 1 uur to make
2 personen
Geschikt voor Alle seizoenen seizoen
Ingrediënten
Voor de bouillon
1/2 liter water
1 tablet visbouillon
2 stengels citroengras
in ringen
2 blaadjes kaffir lime
1 bosui
in stukken
2 rode pepers
in ringen
2 cm gember
geschild en in plakken
2 teentjes knoflook
ontveld en in stukken
10 takjes koriander
1/2 rode ui
ontveld en in stukken
1 el vissaus
1 el mirin
400 ml kokosmelk
2 el groene currypasta
De vulling
100 gram rijstnoedels
10 rauwe gamba's
zonder schaal
1 kleine paksoi
in grove stukken gesneden
1/2 rode ui
ontveld en in stukken
1/2 rode paprika
in stukken
100 gram taugé
1/2 limoen
in 2 parten
scheutje olie
een paar blaadjes verse koriander
Bereiding
Bouillon Het eerste geheim van deze Oosterse soep; de kracht van een goede zelfgemaakte bouillon. Doe het water in een ruime soeppan. Voeg hier aan toe; de visbouillontablet, de citroengras, de bosui, kaffir lime, de ringetjes van 1 rode peper, de gember, de knoflook, 5 takjes koriander, stukken van een halve rode ui, de vissaus en de mirin. Laat de bouillon een half uur heel zachtjes pruttelen en zeef daarna de bouillon. Voeg aan de heldere bouillon de kokosmelk en de groene currypasta toe en verwarm dit nog 10 minuten op een laag vuurtje. Proef of alle smaken in balans zijn. Als het te zout is, voeg wat water toe; als het te scherp is, kun je iets extra kokosmelk gebruiken; als het te flauw is, extra vissaus of currypasta.
Gamba's Bak de gamba’s in een scheutje olie en voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Bak ze niet te lang, dan worden ze taai. Zet ze apart.
Noedels Bereid de rijstnoedels volgens de de bereidingswijze op de verpakking.
Opmaak Verdeel de noedels over 2 grote kommen. Schep bovenop de noedels de stukken paprika, paksoi, de overgebleven stukken rode ui en de taugé. Verwarm de soep tot deze dampend heet is en giet deze over de ingrediënten in de beide kommen. Garneer met een paar blaadjes koriander en een paar ringetjes rode peper. Als finishing touch een partje limoen voor de frisse noot. Smakelijk!
Tips

Voor en FODMaP-arme versie de knoflook en rode ui achterwege laten.