45 min
12 stuks
Arancini met een verrassende vulling van herfstige paddestoelen en Taleggio.

Ingrediënten

  • 1,5 el olijfolie om in te bakken
  • 1 el bakboter
  • 1 sjalot
  • 100 gr gemengde paddestoelen
  • 3 takjes tijm
  • 125 gr arborio rijst
  • 1 scheut witte droge wijn
  • 200 ml paddestoelenfond
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • 2 el rijstebloem
  • glutenvrij paneermeel
  • 25 gr Taleggio
  • 3 takjes basilicum

Arancini zijn ronde, gefrituurde balletjes van risotto en een typisch Siciliaans (Italië) hapje. Deze versie heeft een extra lekkere vulling.

Benodigdheden

Airfryer (of frituurpan)
Fijne rasp

Bereiden

Risotto

Begin met het bereiden van de risotto.
Pel en snipper de sjalot. Verhit de olijfolie en de boter in een koekepan. Bak de uien tot ze zacht zijn.
Snijd de paddestoelen in stukjes. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Voeg de paddestoelen en tijm bij de uien en bak nog een paar minuten mee.
Voeg de rijst erbij en bak zachtjes mee totdat alle korrels glazig zijn.
Giet een flinke scheut wijn in de pan. Als deze is verdampt kun je beginnen met het toevoegen van de bouillon. Giet steeds kleine beetjes bouillon bij de rijst. Voeg pas nieuwe bouillon als de rijst het vocht opgenomen heeft. Houdt het vuur laag anders verdampt het vocht te snel en wordt de rijst niet gaar.
Na ± 25 minuten is alle bouillon opgenomen en de risotto gaar. Laat de rijst afkoelen.

Balletjes maken

Rasp de Parmezaanse kaas. Snijd de basilicum in fijne reepjes en de Taleggio in kleine blokjes.
Roer de Parmezaanse kaas en de basilicum door de risotto. Breng de risotto op smaak met zwarte peper.
Neem een handje risotto en leg een stukje Taleggio in het midden. Maak een balletje van de risotto ter grootte van een golfbal. Zorg dat de Taleggio volledig door de risotto wordt bedekt. Met deze hoeveelheid risotto kun je 12 balletjes maken.

Bakken

Klop een ei los in een schaaltje. Giet er een scheutje melk bij en voeg de  rijstbloem toe. Roer goed door.
Doe het paneermeel in een ander schaaltje. Rol ieder balletje eerst door het eimengsel en daarna door het paneermeel.

Omdat ik gebruik maak van een airfryer, bak ik de arancini eerst in een beetje olie in een koekenpan zodat ze een mooie bruine kleur krijgen.
Daarna bak ik ze af in de airfryer, 5 minuten op 200 graden.
Handig hierbij is dat je de arancini na het afbakken in de koekenpan weg kunt zetten, en ze pas frituurt in de airfryer als je Gaat eten. Je kunt ze dus makkelijk een dag vantevoren voorbereiden.

Je kunt de arancini ook frituren, dan hoef je ze niet te bakken maar gaan ze gelijk in de hete frituurpan, ook 5 minuten.

arancini van risotto rijst mozzarella en basilicum

Chef Ernst
MENU

Back to Top