60 min.
4 pers.
Oosters feestje voor de smaakpupillen. Een zelfgemaakte curry gevuld met pompoen, garnalen, mango, spinazie en taugé. Nomnom, kom daar maar 's om!

Ingrediënten

  • 1/2 flespompoen (400 à 500 gram)
  • 300 gram rijst (jasmijn, basmati, volkoren, wat je lekker vindt)
  • 12 grote gepelde garnalen
  • 2 banaan sjalotten (of ronde, als dat zo uitkomt)
  • 1 knoflookbolletje (of 2 fikse tenen)
  • 4 cm verse gember
  • 2 stengels citroengras
  • 2 rode pepers
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 ml groentebouillon (van een blokje)
  • 2 el vissaus
  • 2 el tamari
  • 1 limoen
  • 100 gr babyspinazie
  • 1 mango
  • 125 gram tauge
  • handjevol verse korianderblaadjes
  • 4 el olie geschikt om in te bakken
  • zeezout en zwarte peper uit de molen

Mij kun je ’s nachts wakker maken voor een goede curry. Liefst eentje met behoorlijk wat pit. En natuurlijk ook dat zoetje, zuurtje en hartige. Deze pompoencurry heeft het allemaal.
Voor een veganistische versie vervang je de garnalen voor gerookte tofu en de vissaus voor een snuf zout.

Benodigdheden

Bakplaat
Bakpapier
Wok of grote koekenpan
Kleine koekenpan

Bereiden

Pompoen

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes van ± 2 cm. Doe de pompoenstukje in een schaal, sprenkel er een eetlepel olie over en zout naar wens. Hussel goed door elkaar zodat alle blokjes bedenkt zijn met olie.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep de pompoenblokjes op de bakplaat.
Bak in 30 minuten knapperig en gaar.

Rijst

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Garnalen

Dep de garnalen droog.
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de garnalen gedurende ± 4 minuten. Bestrooi met wat paper en zout en zet apart.

Curry

Schil en snipper de sjalotten. Schil en rasp de knoflook. Idem dito de gember; raspen gaat het beste met een keramische rasp.
Was het citroengras en snijd de stengels doormidden en kneus ze.
Verwijder de zaadlijsten uit de rode pepers en snijd in smalle reepjes.
Verhit de olie in een grote koekenpan. Fruit de sjalotten een paar minuutjes.
Voeg dan de knoflook, gember en rode peper toe. Bak een paar minuten mee.
Voeg vervolgens de specerijen (kurkuma, komijn en koriander) toe. Bak nog een minuutje mee.
Pers de limoen uit.
Schenk de kokosmelk, de groentebouillon, vissaus, tamari en limoensap erbij en voeg het citroengras toe.
Verwarm het geheel en laat 15 minuten sudderen op een laag vuurtje zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Schil de mango snijd in blokjes ± 2 cm.
Voeg de pompoenblokjes, babyspinazie, mangoblokjes en tauge toe aan de curry en verwarm 5 minuten zachtjes mee. Roer af en toe zodat de spinazieblaadjes die gaan slinken goed verdeeld worden door de pompoencurry.
Proef of alle smaken aanwezig zijn; zuur, zoet, hartig en scherp.
Verwijder het citroengras.

Opmaken

Schep de rijst op de borden.
Schep de curry ernaast.
Leg de garnalen op de curry.
Garneer met verse koriander blaadjes.
Ruik, proef en geniet.

Chef Ernst

Back to Top