30 min
4 personen
Tom Yam is pittige, lichtzure en heldere soep; een van de populairste soepen in Thailand. De krachtige combinatie van kruiden en specerijen schijnt een immuniteitsverhogende werking te hebben en is een natuurlijke remedie tegen verkoudheid en griep. Mooi meegenomen bij zo'n overheerlijke schaal dampende soep!

Ingrediënten

  • 500 ml paddestoelen fond
  • 500 ml visbouillon
  • 3 blaadjes kaffir limoen
  • 2 stengels citroen gras, gekneusd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 rode pepers, in ringen
  • 1 cm geraspte gember
  • 2 tl tamarinde
  • 2 el vissaus
  • 1 el tamari (glutenvrije sojasaus)
  • 1 limoen
  • 1 tl suiker
  • 2 sjalotten, in ringen
  • 20 garnalen
  • 250 gram paddestoelen
  • koriander

Bereiden

Doe de visbouillon en het paddestoelenfond in een grote pan. Voeg de gekneusde stengels citroengras en de kaffir lime bladeren toe. Breng aan de kook.
Zet als de soep kookt het vuur wat lager. Doe de knoflook, rode pepers, gember, tamarinde, vissaus, tamari, het sap van 1 limoen,  suiker en de sjalotten bij de bouillon.
Roer goed en laat 10 minuten zachtjes koken.

Snijd grote paddestoelen in plakjes. Voeg de paddestoelen en de rauwe gepelde garnalen toe. Verwarm 5 minuten mee op laag vuur.
Verwijder de stengels citroengras en de kaffir lime blaadjes.

Proef de soep; de smaken zout, zuur en pittig moeten in balans zijn. Als de soep niet zout genoeg is, doe er dan 1 eetlepel of meer vissaus of tamari bij. Smaakt de soep te zuur, voeg dan wat suiker toe. Is  de soep te pittig, voeg dan een beetje kokosmelk toe. Als de soep te zout is, giet er dan nog een scheutje limoensap bij.

Garneer de Tom Yam soep met verse koriander.

 

 

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst
MENU

Back to Top