Roze rijstnoedels met tofu, champignons en biet
Chef Ernst
Roze rijstnoedels met tofu, champignons en biet
Spectaculaire roze rijstnoedels. Een heerlijk veganistisch recept, niet alleen voor meisjes!
Meer dan 2 hours to make
4 personen
Geschikt voor Alle seizoenen seizoen
Ingrediënten
2 grote verse rode bieten
250 gr verse zilveruitjes
250 gr kastanje champignons
200 gr gerookte tofu
(Taifun)
200 gr rijstnoedels
zout
witte peper
Voor het konfijten van de zilveruitjes
2 el olie
om in te bakken
1/2 tl sesamolie
25 gr suiker
2 el rijstazijn
1 el vers geraspte gember
Voor het maken van de Teriyaki marinade
8 el mirin
4 el tamari
(glutenvrije soajasaus)
4 el rijstazijn
1/2 limoen
1 tl geraspte verse gember
1 teen knoflook
geraspt
1/4 tl gedroogde chili
1 el maizena
Garneren
mierikswortel
Bereiding
Bieten garen Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de bieten goed en droog ze af. Leg elke biet op een stukje aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie, bestrooi met peper en zout, en vouw het folie tot een pakketje. Bak de bieten ongeveer 30–45 min voor middelgrote bieten of 60 min voor grote bieten. Ze moeten nog een lichte bite hebben. Haal de bieten uit de oven, verwijder het folie en laat ze even afkoelen. Snijd in blokjes van ongeveer 1 cm.
Gekonfijte zilveruitjes Week de zilveruitjes 10 minuten in koud water, het pellen gaat daarna een stuk makkelijker. Snijd de onderkantjes eraf, daarna trek je gemakkelijk de schilletjes eraf. Verwarm de 2 soorten olie in een braadpan en bak de uitjes op laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Zet daarna het vuur hoog, voeg de suiker toe en bak 1 minuut. Voeg aansluitend de rijstazijn en gember toe en laat een uurtje op laag vuur sudderen zonder deksel op de pan.
Teriyaki marinade Doe alle ingrediënten voor de marinade – behalve de maizena – in een steelpannetje. Verwarm, roer goed door en laat 5 minuten sudderen. Maak ondertussen een papje van de maïzena en voeg toe. Draai het vuur laag en laat de saus in ongeveer 30 minuten indikken tot een stroperig mengsel.
Kastanjechampignons Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier. Snijd de champignons in kwarten.
Gerookte tofu Snijd de tofu in blokjes van ± 1 cm. Verhit in een grote koekenpan een beetje olie. Bak de blokjes tofu krokant en haal ze uit de pan.
Noedels Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
Samenstellen Bak de champignons in een royale koekenpan met wat zout en zwarte peper, totdat het meeste vocht eruit is. Voeg de bietjes en de Teriyaki marinade toe. Laat even sudderen zodat de smaken goed intrekken. Voeg daarna de tofu blokjes toe, evenals de zilveruitjes en het residu van de zilveruitjes. Roer voorzichtig de rijstnoedels erdoor en verwarm het geheel een paar minuten. Serveer met een paar toefjes mierikswortel.