Tajine met zalm en groenten
Chef Ernst
Tajine met zalm en groenten
Verse zalm, een bonte selectie aan groenten en een goede specerijenmix. De tajine doet de rest.
Meer dan 5 hours to make
4 personen
Geschikt voor Alle seizoenen seizoen
Ingrediënten
400 gr verse zalm
zonder huid, in 4 moten
200 gr bloemkoolroosjes
200 gr pompoenblokjes
200 gr groene asperges
in stukken van ± 5 cm
250 gr roseval aardappels
met schil, in plakjes
1 grote witte ui
gesnipperd
4 teentjes knoflook
geraspt
15 gr verse koriander
2 grote tomaten
40 ml olijfolie
50 ml water
1 citroen
Specerijen
3 tl Ras el Hanout
1 tl Baharat
1 1/2 tl gemalen koriander
1 tl paprikapoedr pikant
1 tl paprikapoeder zoet
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl zwarte peper
fijn gemalen
1 1/2 tl zout
Bereiding
Specerijenmix Schep alle specerijen in een kom en roer door. Je kunt ook kant en klare mixen kopen, maar zelf maken vind ik leuker. Je kunt dan ook een beetje variëren: iets milder of iets pittiger, iets meer Baharat etc. Wat je lekker vindt. Neem de helft van de specerijen uit de kom en zet apart. Voeg aan de overgebleven specerijen 20 ml olie toe, roer goed door. Rasp de knoflookbol en voeg de helft toe. Hak de koriander inculsief de steeltjes f!n. Voeg de helft toe aan het mengsel. Roer alles goed door elkaar. Voeg de zalm toe en marineer tenminste 4 uur.
Zalm marineren Voeg aan de overgebleven specerijen 20 ml olie toe, roer goed door. Rasp de knoflookbol en voeg de helft toe. Hak de koriander inculsief de steeltjes f!n. Voeg de helft toe aan het mengsel. Roer alles goed door elkaar. Voeg de zalm toe en marineer tenminste 4 uur.
Samenvoegen Hak de tomaten in blokjes. Verwarm de resterende 20 ml olie in de tajine. Bak de groenten, aardappelen, de rest van koriander, knoflook en de apart gehouden specerijen kort aan. Leg de zalm er bovenop. Leg daarop de tomaten. Voeg het water toe. Doe de deksel op de tajine en verhit 5 minuten op hoog vuur totdat het goed pruttelt. Laat daarna nog 60 minuten op een lage stand garen. (3 of 4) met de deksel op de tajine.
Werk af met schijfjes citroen.
Tips
Voor een FODMAP versie laat je de ui en knoflook achterwege.