Ingrediënten
- 150 gr roze rijst of basmatirijst en een gekookt bietje
- 2,5 dl water
- 5 radijsjes
- 3 bolletjes gedroogde gember
- 3 stukken gedroogde limoen
- 1 bosui
- 50 gram babyspinazie
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 el wijnazijn
- 1 el honing
- 1 el nigellazaad
- 2 el pompoenpitten
In de wijk Russafa in Valencia ontdekte ik Pepita Y Grano, een geweldige winkel met pitten en zaden, rijst en gedroogd fruit en alles in de meest waanzinnige kleuren.
Met een tas vol lekkernijen ben ik terug gekeerd naar Nederland waar ik thuis deze kleurrijke salade heb gemaakt van roze rijst en gedroogde limoen en gember.
De roze rijst komt aan zijn mooie kleur door bietensap. Kun je geen roze rijst vinden, gebruik dan gewoon witte rijst, basmati bijvoorbeeld, en kook een geschild bietje mee voor de kleur.
Gedroogd fruit kun je vinden op de markt, online of zelf maken. Gedroogd fruit bevat geen toegevoegde suikers en is dus iets anders dan gekonfijt fruit dat zacht is gegaard of gedroogd in suikersiroop.
Bereiden
Neem een pan met dikke bodem en breng daarin de roze rijst met het water en een beetje zout aan de kook. Leg zodra het water kookt, het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de rijst 10 minuten zacht koken. Zet dan het vuur uit en laat de rijst in de afgesloten pan nog 10 minuten staan; de rijst is dan gaar en het water geabsorbeerd. Laat de rijst afkoelen.
Was de radijsjes en snijd in dunne plakjes.
Hak de gedroogde gember en limoen in kleine stukjes.
Was de bosui en snijd in ringetjes.
Maak een dressing van de olijfolie, azijn en de honing. Roer goed door elkaar.
Voeg naar smaak zwarte peper en zout uit de molen toe.
Schep de rijst in een grote kom en roer los met een vork.
Schep er voorzichtig de babyspinazie, radijsjes, lenteuitjes en het gedroogde fruit doorheen.
Giet de dressing over de salade en schep voorzichtig om.
Garneer met nigellazaad en pompoenpitten.
Smakelijk!