lessphp fatal error: expecting number: failed at `t "variables.less"; ` /var/www/vhosts/chefernst.nl/httpdocs/wp-content/themes/saltandpepper/less/bootstrap.less on line 15 Bietencarpaccio met Hollandse garnaaltjes en verse mierikswortel
60 min
4 personen
Een bordje vol Hollandse lekkernijen! Gele bietjes met een dressing van dille en kappertjes, Hollandse garnaaltjes met een mieriksworteldressing.

Ingrediënten

  • 2 gele bieten (of chioggia bietjes)
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 1 citroen
  • 1 rode ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl fijne suiker
  • 1 el kappertjes
  • 10 gram dille
  • 100 ml creme fraiche
  • 1 el rode wijnazijn
  • snuf fijne suiker
  • geraspte mierikswortel of een flinke schep mierikswortel uit een potje
  • peper en zout

Een feestelijk gerechtje; bietencarpaccio en garnaaltjes met twee heerlijke dressings. De gele biet heeft een licht zoete smaak en is verkrijgbaar vanaf augustus tot maart. Je kunt ook chioggia bietjes gebruiken, die zijn net zo zoet en zeker zo spectaculair.

Benodigdheden

Aluminiumfolie
Fijne rasp
Mandoline

Bereiden

Bieten

Begin met het bereiden van de bieten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de bieten goed af en droog ze. Neem 2 stukjes aluminiumfolie en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Rol de bieten erdoor en wikkel ze in het folie. Leg de pakketjes in de oven, ongeveer een half uur, dan hebben ze nog een stevige bite. Geef je de voorkeur aan zachte bietjes, laat ze dan 45 minuten garen in de oven. Of een uur, als het grote bieten zijn.
Verwijder de folie van de bieten en laat ze even afkoelen.
Maak ondertussen de dressings.

Dilledressing voor de bietjes

Boen de citroen goed schoon. Rasp de schil van de citroen. Pers de citroen uit.
Hak de rode ui in snippertjes. Laat de kappertjes uitlekken. Hak de dille fijn.
Doe het sap en de schil van de citroen in een kom. Voeg de rode ui, suiker, olijfolie en zout toe. Klop goed door elkaar.
Roer de kappertjes en dille door de dressing.

Mieriksworteldressing voor de garnalen

Doe de creme fraiche in een andere kom. Klop de rode wijnazijn door de creme fraiche. Voeg een snuf suiker en een snuf zout toe.
Rasp een stukje verse mierikswortel en roer dit door de dressing. Verse mierikswortel is best pittig, dus proef hoe scherp je de dressing wilt.
Let op; verse mierikswortel verliest na een kwartiertje zijn pit, dus doe dit pas op het allerlaatst. Heb je geen mierikswortel kunnen bemachtigen, gebruik dan mierikswortel uit een potje.

Bord opmaken

Schil de afgekoelde bietjes. Schaaf de bietjes met een mandoline in hele dunne plakjes. Rangschik deze mooi op de borden.
Schep de dilledressing over de bieten.
‘Smeer’ de mieriksworteldressing op het bord, naast de bieten. Leg de Hollandse garnalen op de mieriksworteldressing.
Voor een extra feestelijk bord kun je ook wat stukjes paling op de garnaaltjes leggen, of mooie paarse kiemen voor nog meer kleur.

bietencarpaccio maken

Chef Ernst
MENU

Back to Top