90 min.
4 pers.
Een spannend gerecht met romanesco, PX sherry, dadels en gekarameliseerde uien. Prachtig van kleur en verrassend van smaak.

Ingrediënten

  • 70 gram dadels
  • 30 ml PX sherry
  • 1 verse rode peper
  • 200 gram sjalotten
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 romanesco
  • 1 el pijnboompitten
  • olijfolie
  • zout en zwarte peper uit de molen

Een bijzonder gerecht door een onverwachte combinatie van ingrediënten.
Om te beginnen de prachtige romanesco; die kleur, die vorm! Als ik het tegenkom bij de groenteboer kan ik het gewoonweg niet laten liggen. Het fijne van romanesco is dat het na het garen knapperig blijft, heel anders dan net even te lang gekookte bloemkool of broccoli.
PX, voluit Pedro Ximénez, is een volle en krachtige sherry met een zeer zoete smaak. Het heeft een licht aroma van gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen, vijgen en dadels.
Gekarameliseerde uien, zoetig en hartig gelijk, een heerlijke smaakmaker. En dat zonder toevoeging van suiker of zout!
Je kunt dit gerecht goed voorbereiden, dus het is ideaal als je voor gasten kookt en niet te lang in de keuken wilt staan.

Benodigdheden

Bakpapier

Bereiden

Bedek een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder de pitten van de dadels en snijd de dadels in kleine stukjes.
Verwarm PX sherry in een steelpannetje. Als deze sherry warm is haal je de pan van het vuur en doe je de dadels erbij. Laat dit minimaal een uur trekken.

Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze in dunne ringen.

Schil de sjalotten en snipper ze. Bak ze heel zachtjes in een beetje olijfolie gedurende een half uurtje. Schep ze regelmatig om, ze mogen niet bruin worden.
Voeg 2 eetlepels witte wijnazijn een 2 eetlepels water toe. Sluit de pan af met een deksel en laat het geheel 20 minuutjes heel zacht stoven.
Voeg de rode peper, PX sherry en dadels toe en verwarm nog 5 minuten heel zachtjes mee. Haal daarna de pan van het vuur.

Was de romanesco en snijd de roosjes eraf. Doe de roosjes in een grote kom en schenk er 2 eeltepels olijfolie over. Voeg zout en zwarte peper uit de molen toe. Meng alles goed door elkaar zodat de roosjes zijn bedekt met olie. Leg ze op de bakplaat en zet ze een half uur in de oven tot ze gaar en licht verkleurd zijn.
Schep ze ondertussen een keertje om.

Verwarm een koekenpan en rooster hierin de pijnboompitten.

Leg de romanesco roosjes op een grote schaal. Schep hierover het uien, dadel, peper mengsel. Garneer met pijnboompitjes.

Romanesco met uien en dadels

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst
MENU

Back to Top