lessphp fatal error: expecting number: failed at `t "variables.less"; ` /var/www/vhosts/chefernst.nl/httpdocs/wp-content/themes/saltandpepper/less/bootstrap.less on line 15 Gepekelde koud gerookte zalm op hibiscus-earlgrey thee met komkommerlinten
3 + 24 uur
8 personen
Zalm gepekeld in zout, suiker en een melange van hibiscus en earl grey thee en vervolgens koud gerookt op thee in de rookoven. Geserveerd met zoetzure komkommerlinten. Dat is nog eens indruk maken op je gasten!

Ingrediënten

  • 500 gram verse zalm zonder huid
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram zout
  • 50 gram verse thee blaadjes: earl grey en hibiscus
  • ijsblokjes
  • 1 komkommer
  • 50 ml rijstazijn
  • 2 tl fijne kristalsuiker

Benodigdheden

Rookoven
Laag schaaltje voor in de rookoven
Plasticfolie

Bereiden

Maak eerst het mengsel waarin je de zalm gaat pekelen.
Neem 20 gram van de theeblaadjes, leg deze op een schaaltje en voeg wat water toe zodat de blaadjes even kunnen wellen.
Meng het zout, de suiker en de gewelde thee en roer dit goed door elkaar.
Leg de helft van het mengsel in een kom, plaats de zalm erop en bedek deze met de andere helft van het pekelmengsel.
Dek de kom af met plasticfolie en laat een dagje in de koelkast staan.

Haal de zalm uit het de kom en spoel deze goed af. Niet schrikken; de hibiscus heeft de paarse stippen op de vis veroorzaakt! Dep de vis droog met keukenpapier en laat  verder drogen in de koelkast, een uurtje of twee.

Maak de rookoven gereed. Plaats een laag schaaltje op de bodem waarin je ijsblokjes legt zodat de vis koud blijft tijdens het ‘roken’.
Plaats het rooster in de rookoven en leg de zalm daarop. Schuif de deksel op de rookbak en laat een kiertje open.
Strooi de overgebleven 30 gram thee in de rookoven, niet op de vis of in de bak met ijs, maar langs de rand van de rookoven, naast en/of  onder het rooster.
Steek de thee aan en sluit de rookoven direct zodat de rook in de bak blijft. Open na ± 20 minuten de rookoven en steek de thee nogmaals aan. Herhaal dit hierna nog 1 á 2 keer.
Hoe groter en droger de theeblaadjes, hoe makkelijker deze gaan branden en hoe meer rook ontstaat.
Als de zalm de theegeur heeft opgenomen is deze gereed. Bewaar tot gebruik geiwkkeld in plasticfolie in de koelkast.

Maak nu de komkommersalade.
Snijd de komkommer door de helft, schillen is niet nodig. Schaaf met een mandoline de helften in de lengte tot dunne plakken. Leg de linten te drogen op keukenpapier.
Roer de rijstazijn met de suiker door elkaar en giet over de komkommerlinten. Schep een paar keer goed door en laat op smaak komen in de koelkast.

Snijd de zalm in dunne plakken en serveer met de komkommerlinten.

Tip

De zalm is zeker een paar dagen houdbaar, dus dit recept is heel goed van te voren te bereiden.

Je kunt ook andere theesoorten gebruiken, net wat je lekker vindt!

zalm pekelen in zout suiker en thee

in thee grootte zalm met zoetzure komkommerlinten

Chef Ernst
MENU

Back to Top