Ingrediënten
- stukje verse gember
- 3 rode pepers
- 2 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 1 stengel citroengras
- bosje verse koriander
- 1 limoen
- 1/2 tl komijnpoeder
- 4 el zoete chilisaus
- 400 ml kokosmelk
- 3 el vissaus
- 300 gr basmatirijst
- 1 lenteui
- 300 gr sperzieboontjes
- 4 stukjes kabeljauw
- olie om in te bakken
Zelf Thaise curry maken, dat lijkt ingewikkelder dan het is. Deze curry is een prima basis voor een complete maaltijd met kabeljauw, boontjes en rijst.
Benodigdheden
Keukenmachine, blender of foodprocessor
Bereiden
Begin met het maken van de curry.
Schil de gember en snijd in plakjes.
Was de rode pepers. Houd er een apart voor later. Snijd de overige twee doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in kleine reepjes.
Snijd de sjalotten in stukken en pers de knoflook.
Verwijder het buitenste blad en de onderkant van de stengel citroengras en snijd in dunne ringen.
Snijd de koriander in stukken, verwijder de harde onderste steeltjes.
Was de limoen en rasp de schil. Snijd doormidden en pers één helft uit, snijd de andere in dunne plakken.
Doe de stukjes gember, rode peper, sjalotten, knoflook, koriander en citroengras in de keukenmachine. Voeg limoensap, limoenzest, komijn en chilisaus toe.
Maal totdat je een gladde pasta hebt.
Verwarm een beetje olie in een hapjespan.
Fruit de curry zachtjes zodat dat de smaken goed vrij komen.
Giet de kokosmelk en vissaus erbij en roer goed door.
Laat de curry 5 minuten zachtjes pruttelen.
Proef of alle smaken goed in balans zijn; zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig).
Bereid ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snijd het lenteuitje en één rode peper in hele dunnen ringen en schep door de gekookte rijst.
Kook de boontjes een minuutje of 10 totdat ze beetgaar zijn.
Voeg de kabeljauw toe aan de curry en laat 5 minuten meegaren.
Overgiet de kabeljauw tussendoor steeds met curry zodat deze aan de bovenkant ook goed gaart.
Schep de rijst in grote kommen of diepe borden. Schep daarop de boontjes.
Leg er een stukje kabeljauw op en overgiet met extra curry.
Garneer met een schijfje limoen.