90 min
4 personen
Melanzane alla Parmigiana, een verslavend lekkere Italiaanse klassieker. Ik at het voor het eerst bij Tilde, een studiegenootje met Napolitaanse roots. Ze leerde mij dat je met een paar simpele ingrediënten de heerlijkste gerechten kunt bereiden. Ik heb veel variaties van dit gerecht gemaakt, van die van Sophia Loren, die uit de zilveren Lepel tot die van Jamie Oliver. Uit alle voorbeelden heb ik mijn eigen versie gecreëerd. Het is een heerlijk ongecompliceerd gerecht dat hier minstens 2 keer per maand op tafel staat.

Ingrediënten

  • 3 blikjes gepelde tomaten
  • 2 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl worcestershiresauce
  • 30 gr basilicum
  • 3 aubergines
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zwarte peper uit de molen

Benodigdheden

Ovenschaal
Fijne rasp

Bereiden

Begin met het maken van de saus. Snipper de sjalotjes en fruit deze zachtjes in 1 el olijfolie. Pers de knoflookteentjes uit en voeg toe aan de sjalotjes. Strooi de oregano erbij en bak kort mee.
Voeg de 3 blikken tomaten toe, doe er een scheut water en de worcestershiresauce bij. Scheur de basilicumblaadjes in stukken en strooi in de saus.
Laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg peper en zout toe naar wens.
Verwarm de oven voor op de hoogste grill stand.
Snijd ondertussen de aubergines in plakken van 1/2 cm. Leg ze op een rooster. Doe 3 el olijfolie in een kommetje en voeg wat peper en zout toe. Bestrijk de aubergineplakken lichtjes met de olie. Zet het rooster met de aubergineplakken onder de grill. Haal het rooster uit de oven zodra de plakken lichtbruin zijn. Draai de plakken om, bestrijk deze kant ook met olie en plaats het rooster terug onder de grill totdat ook deze zijdes lichtbruin zijn.
Rasp de Parmezaanse kaas heel fijn. Scheur de mozzarella in stukken.
Verhit de oven tot 190 graden.
Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Bedek de bodem met  tomatensaus. Leg daarop een laag aubergine plakken. Leg hierop de helft van de mozzarella stukken. Schep hierover weer een laag tomatensaus, vervolgens weer een laag aubergine en dan de Parmezaanse kaas. Doe hier weer een laag tomatensaus op en leg daarop de laatste aubergine plakken. Giet de laatste saus hierover en bedek met de overgebleven mozzarella.
Bak het geheel in 30 minuten in het midden van de oven.

De Melanzane is het lekkerste de volgende dag. Bereid het gerecht gewoon een dag van tevoren en verhit het 20 minuten in de oven op 190 graden, afgedekt met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet te donker wordt.

Serveer er een (glutenvrij) stokbroodje bij, lekker om in de tomatensaus te dippen!

Melanzane-alla-Parmigiana-Recept-ChefErnst-glutenvrij

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst
MENU

Back to Top