Een spannende salade met veel verschillende lagen en smaken. Een vleugje Arabisch, een tikkeltje Indiaas een toefje Grieks. Het kost wat tijd en voorbereiding, maar het is het waard!

Ingrediënten

  • 1 grote rode ui
  • flinke snuf mosterdzaad
  • flinke snuf chilizaad
  • ± 10 peperkorrels
  • ± 10 korianderkorrels
  • 1 laurierblad gekneusd
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 100 ml water
  • 1 el (riet)suiker
  • 1/2 tl zout
  • rijstolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 el kurkuma
  • 1 el komijnzaad
  • 1/2 el korianderzaad
  • 1/2 el gemberpoeder
  • 1 kleine bloemkool
  • 200 ml water
  • 100 gram babyspinazie
  • 1 krop radicchio
  • 2 el olijfolie
  • 1 el granaatappelmelisse
  • 1 tl sumac
  • onsje gekookte kikkererwten
  • flinke hand walnoten
  • onsje feta
  • kleine zwarte olijfjes
  • een paar takjes plate peterselie

Een hit op een feest als klein hapje,  een  succesnummer tijdens een diner als voorgerecht. Deze wereldse salade is een explosie van kleur, smaak en geur.

Bereiden

Ingelegde rode ui

Snijd een grote rode ui in partjes en leg deze in een hittebestendige schaal.
Verhit in een kleine koekenpan de specerijen (mosterdzaad, chilizaad, peperkorrels, korianderkorrels en laurier) kort totdat ze gaan geuren.
Giet 100 ml rode wijn azijn en 100 ml water in een kleine steelpan. Voeg het zout en de suiker toe en verwarm totdat suiker is opgelost. Voeg de specerijen toe aan de warne vloeistof en giet over de rode ui partjes. Laat het geheel een dagje staan om op smaak te komen.

Curry bloemkool

Pers de knoflook. Snipper een grote ui. Verwarm de olie in een gietijzeren pan.
Fruit de uien en knoflook zachtjes gedurende 10 minuten totdat de uien zacht en glazig zijn.
Meng de specerijen (kurkuma, komijnzaad, korianderzaad, gemberpoeder). Voeg ze toe aan de uien en bak een minuutje mee.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doe deze in de pan en bak bij de uien en specerijen en bak nog een minuutje mee.
Schenk er 200 ml water bij en stoof de bloemkool met de deksel op de pan in ± 10 minuten gaar. Giet af en laat de bloemkool afkoelen.

Sla

Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel granaatappelmelisse,  sumac en peper en zout uit de molen.
Snijd de radicchio in repen en leg dit een kom. Voeg de babyspinazieblaadjes toe en giet de dressing erover. Hussel voorzichtig doorelkaar.

Opmaken

Neem schaaltjes of kommetjes, glas is mooi want dan kun je de laagjes laten zien.
Leg onderop een handje sla. Leg daarop wat bloemkoolroosjes en partjes rode ui. Rangschik hierop een paar kikkererwten en wat stukjes walnoot. Verkruimel feta over de salade en garneer met een paar zwarte olijfjes en blaadjes platte peterselie.

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst
MENU

Back to Top