15 min. + 3 uur oven
Umamibommetjes waar je je gasten mee omver blaast! Deze oven gedroogde tomaatjes hebben niets van doen met de klant-en-klare taaie stukjes zongedroogde tomaat uit potjes. Deze zelf gedroogde tomaatjes zijn fris, hartig en zoet tegelijk.

Ingrediënten

  • 25 trostomaatjes
  • fleur de sel
  • zwarte peper uit de molen
  • suiker
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 6 takjes basilicum
  • olijfolie extra vierge

Vers, gebakken, gegrild of gekookt, ik vind tomaten op alle manieren bereid even lekker. Alleen die zongedroogde tomaatjes uit een potje vind ik vaak niet aangenaam van smaak; te bitter, te taai, te vet.
Hét alternatief is zelf tomaten drogen in de oven. Het vergt weinig voorbereiding, ze moeten alleen 3 uurtjes drogen in de oven.
Ik serveer ze als borrelhapje, verwerk ze in een salade, beleg er een broodje mee, meng ze door een pasta gerechtje. Mogelijkheden te over.

Benodigdheden

Bakplaat
Bakpapier

Bereiden

Verwarm de oven voor op 90 graden.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Halveer de tomaten en leg ze met de bolle kant op de bakplaat.
Bestrooi met zout, zwarte peper en een snuf suiker.
Pers de knoflook uit en verdeel over de tomaatjes.
Ris de blaadjes van een paar takjes tijm en rozemarijn en strooi over de tomaten.
Leg de overgebleven takjes tussen de tomaten.
Scheur de blaadjes basilicum in stukken en verdeel over de tomaten.
Besprenkel alles met olijfolie en zet de bakplaat in de oven.
Laat ongeveer 3 uur drogen. De tomaatjes moeten een beetje gedroogd zijn maar nog wel wat vocht bevatten zodat ze sappig zijn.

Je kunt de gedroogde tomaatjes een paar dagen bewaren.
Wil je ze wat langer bewaren doe ze dan in een glazen potje en overgiet ze met olijfolie tot ze onderstaan. Dan blijven ze zeker 2 weken goed in de koelkast.

Hoe beter de kwaliteit van de tomaatjes en de olijfolie, hoe lekker ze worden.

Chef Ernst

Back to Top