30 min
4 personen
Oog- en tongstrelende rijstvel loempia's Californian Roll style, gevuld met krab, avocado, taugé en sla met een oosters getint mayosausje. Heerlijk licht, een perfect hapje of voorafje.

Ingrediënten

  • 1 blikje krab op water
  • ± 8 bladeren Romaine sla
  • 1 el vissaus
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el limoensap
  • 1 tl Sriracha
  • 50 gr geraspte wortel
  • 50 gr taugé
  • 1 avocado
  • 8 tot 10 ronde rijstvellen
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl tamari
  • 1 el witte sesamzaadjes
  • 1 el nigellazaad

Ik noem deze rijstvel loempia ‘Californian style’ vanwege de vulling die doet denken aan een klassieke California sushi rol.
Deze rol bevat geen rijst, maar wel krab, avocado en mayonaise, vandaar.

Bereiden

Begin met het maken van de dressing voor de vulling.
Meng de vissaus, gembersiroop, limoensap en Sriracha in een kom.

Maak vervolgens de vulling van de rijstloempia rolletjes.
Laat de krab uitlekken. Was de slabladeren en laat goed uitlekken en drogen.
Schil de avocado en snijd in blokjes. Snijd de taugé in stukjes, dat is makkelijker rollen straks.
Voeg de krab, geraspte wortel, taugé en avocado toe aan de dressing in de kom.
Proef even; je kunt altijd meer van de vissaus, gembersiroop, limoensap of Sriracha toevoegen, wat je zelf lekker vindt. Maar zorg dat de vulling niet te nat wordt, dan worden de rolletjes straks niet knapperig.

Maak de saus voor de garnering.
Klop de mayonaise los met de tamari. Doe dit in een spuitfles, als je hebt. Anders gebruik je straks een theelepel, ook prima.

Nu kun je de rolletjes gaan samenstellen.
Neem een kom, groot genoeg om de rijstvellen in te weken. Vul deze met water.
Week een rijstvel ± 20 seconden totdat deze zacht is geworden.
Leg het rijstvel op een licht vochtige ondergrond. Ik gebruik een gladde marmeren snijplank.
Leg een slablad op het vel. Schep hierop een grote eetlepel vulling.
Rol het rolletje strak op en leg te rusten op een vochtig bord.
Het eerste rolletje is even ploeteren, daarna krijg je de slag te pakken. Maak de overige rolletjes.

Snij de uiteinden van de rolletjes af zodat ze mooi strak zijn. Snijd de rolletjes schuin doormidden.
Zet ze rechtop en spuit de mayo-tamari saus voorzichtig op de schuine bovenkant. Of schep de saus voorzichtig met een theelepel op de bovenzijde.
Strooi er wat sesamzaadjes en nigella zaadjes over.

Voila, een prachtig gerechtje om je vingers bij af te likken!

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst
MENU

Back to Top