Ingrediënten
- 1 rode grapefruit
- 1 krop baby romaine sla
- 1 avocado
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 el grove dijon mosterd
- 1 el honing
- eetbare bloemen, b.v. afrikaantjes
- bieslook
- peper en zout uit de molen
Een fleurige salade met bloemen. Goudsbloem, Oost-Indische kers, viooltjes, roos en lavendel zijn zomaar enkele voorbeelden van planten met eetbare bloemen. Je kunt een gerecht enorm opvrolijken met bloemen. Voor deze salade gebruik ik Afrikaantjes.
Bereiden
Begin met de rode grapefruit. Snijd deze door de helft.
Schil één helft van de grapefruit met een scherp mes, zorg dat je alle witte schilletjes ook verwijderd. Gebruik nu je mes om elk partje los te snijden uit de witte vliesjes, net zolang totdat alle partjes los van elkaar én schoon zijn. Snijd de partjes doormidden en zet apart.
Pers de andere helft van de grapefruit uit; dit gaat in de dressing.
Maak nu de dressing van het grapefruitsap, de olijfolie, de mosterd en de honing. Het makkelijkst is als je een klein spuitflesje hebt waar je alle ingrediënten in kunt doen en vervolgens goed mee kunt schudden. Als je eventueel dressing overhoudt kun je deze gemakkelijk bewaren in de koelkast.
Proef de dressing en voeg peper en zout uit de molen naar smaak toe.
Maak de slablaadjes los van de stronk en was ze goed. Laat ze uitlekken en droog ze met een theedoek.
Snijd de avocado door midden, verwijder de pit en de schil en snijd in stukjes.
Snijd de sla in brede repen en meng voorzichtig met wat stukjes grapefruit en de avocado.
Roer de dressing door de salade.
Garneer met een paar stukjes grapefruit en in stukjes geknipt bieslook.
Haal de bloemblaadjes los en strooi ze als confettie over de salade.
Feest!