40 min.
2 pers.
Een hartige Japanse pannenkoek

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 50 gram boekweitmeel
  • 25 gram rijstmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 ml miso bouillon
  • 2 el mirin
  • 1/2 tl zout
  • 150 gram Chinese kool
  • 150 gram kastanje champiginons
  • 1 kleine prei
  • voor de rode saus
  • 3 el ketchup
  • 1 el tamari
  • 2 el mirin
  • 1 tl scherpe mosterd
  • voor de wasabimayonaise
  • 4 el mayonaise
  • 1 tl wasabipasta
  • 1 el water
  • voor de garnering
  • 1 el geroosterde witte sesamzaadjes
  • 1 el gari (sushi gember: gembervlokken in azijn)
  • olie om in te bakken
  • zeezout en zwarte peper uit de molen

Luxaflex. Als kind had ik een buurmeisje dat dol was op dat woord. ‘Luxaflex, luxaflex, luxaflex’ galmde het door de straat.
Ik heb dat met Okonomiyaki. Okonomiyaki. Hoe vaker ik dit uitspreek hoe lekkerder het klinkt en hoe beter het me afgaat als ik mijn gasten deze Japanse pannenkoek serveer.
Gari. Deze ingelegde sushi gember is een vegetarisch alternatief voor de dansende Bonito vlokken van Skipjack tonijn waarmee de pannenkoek traditioneel wordt gegarneerd.
Aluminium. Hoe vaak ik dit woord ook zeg, het blijft een tongbreker. Voor dit gerecht gebruik ik een roestvrijstalen koekenpan met dikke bodem.

Benodigdheden

Koekenpan
2 Spuitflesjes

Bereiden

Rode saus

Roer alle ingrediënten voor de rode saus door elkaar in een kommetje en giet het met behulp van een trechtertje of spuitzak in een spuitflesje.

Wasabimayonaise

Hetzelfde verhaal; roer alle ingrediënten voor de wasabimayonaise door elkaar in een kommetje en giet het met behulp van een trechtertje of spuitzak in een spuitflesje.

Groente

Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier en snijd in plakjes.
Verwijder de harde witte delen van de Chinese kool. Snijd de bladeren in hele dunne repen.
Was de prei en snijd deze in hele dunne ringen.

Beslag maken

Klop de eieren los en voeg de 2 soorten meel, het bakpoeder, de mirin  en bouillon toe. Roer de kool, prei en de champignons door het beslag en voeg een snufje zout toe.

Bakken

Verhit 3 eetlepels olie in koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag voor de okonomiyaki in de pan en druk het beslag gelijkmatig uit tot een mooie ronde pannenkoek van ± 1 cm dik. Gaar de pannenkoek ± 7 minuten op middellaag vuur.
Keer de okonomiyaki met behulp van een bord; leg het bord op de pan en keer de pan met bord voorzichtig om (met ovenwanten aan!). Laat de pannenkoek daarna vanaf het bord weer in de pan glijden. Bak de pannenkoek nog ± 3 minuten bakken aan de andere zijde tot die kant ook lichtbruin en knapperig is.

Garneren

Trek met de rode saus strepen over de pannenkoek. Trek daarna strepen in de andere richting met de wasabimayonaise.
Strooi de geroosterde sesamzaadjes over de okonomiyaki.
In plaats van bonito flakes leg je ingelegde stukje gember op de pannenkoek. Visueel hetzelfde effect, vegetarisch en net zo lekker.

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst

Back to Top