Ingrediënten
- 3 stengels citroengras
- 2 cm verse gember
- 2 tenen knoflook
- 4 verse rode chilipepers
- 15 gr verse koriander
- 2 el zoete chilisaus
- 1 rode ui
- 1 rode puntparika
- 1 tl kurkuma
- 3 blaadjes kaffir lime
- 8 vastkokende aardappels
- 150 gr haricots verts
- 4 stukken kabeljauw
- 600 ml kokosmelk
- 2 el vissaus
- 1 el gezuiverde tamarinde
- 1/2 limoen
- 100 gr groene aspergetips
Hoe komt een rode curry aan z’n diepe rode kleur? Rode pepers natuurlijk. Maar de kleur wordt in deze rode curry nog intenser door het gebruik van rode paprika.
Benodigdheden
Keukenmachnine of blender
Wok
Koekenpan
Bereiden – de pasta voor de rode curry
Begin met het maken van de currypasta.
Snijd de stengels citroengras in dunne ringetjes. Houd 1/3 van de ringen apart voor later.
Schil de gemberwortel en rasp deze. Dat gaat het best met een keramische gemberrasp.
Was 4 rode chilipepers, verwijder de zaadjes en snijd in stukjes. Houd ook hiervan 1/3 apart.
Pers de knoflooktenen en hak 10 gram van de koriander fijn.
Doe dit alles in een keukemachine of blender. Voeg de chilisaus toe en maal een minuutje.
Was de paprika, verwijder de zaadjes en snijd in stukken. Schil de rode ui en hak in stukken. Voeg de paprika en de rode ui bij de currypasta en meng totdat je een gladde rode pasta hebt.
Bereiden – de rode curry
Verhit olie in de wok. Bak de rode curry pasta op laag vuur. Voeg 2 blaadjes kaffir lime en de kurkuma toe. Laat het geheel een half uurtje zachtjes bakken zodat de smaken goed vrijkomen.
Schil ondertussen de aardappels en snijd in stukken. Kook deze met een beetje zout gedurende ± 10 minuten, nog net niet gaar. Halveer de haricots verts en kook deze ± 5 minuten, ook deze mogen nog net niet gaar zijn. Spoel de boontjes na het koken af met koud water zodat deze niet verder garen.
Verhit een beetje olie in de koekenpan. Bak de stukken kabeljauw 2 minuten aan beide zijden, 4 minuten in totaal. Haal de stukken uit de pan en leg apart.
Voeg na een half uur de kokosmelk toe aan de currypasta. Pers de halve limoen uit. Schenk de vissaus en het limoensap bij de curry en voeg ook de tamarinde toe. Roer goed door.
Laat de curry een kwartiertje pruttelen en goed op smaak komen.
Snijd de asperges in drieën. Leg de kabeljauw en de hardere stukjes asperges in de curry een verwarm 4 minuten mee.
Doe er tenslotte de aardappels, haricots verts, de topjes van de asperges, overgebleven rode peper en citroengras bij en verwarm nog 4 minuten mee.
Snijd de resterende kaffir lime blaadjes in hele dunne reepjes. Dit gaat het makkelijkste als je ze oprolt en dan snijd.
Proef of de curry op smaak is. Deze moet een beetje pittig zijn door de rode pepers, een beetje zuur door de limoen en tamarinde, hartig door de vissaus en een beetje zoet door de chilisaus.
Schep de curry daarna in diepe borden en garneer met reepjes kaffir lime en de overgebleven blaadjes koriander.