Je eigen groententofu maken, hoe cool is dat!
Het is niet eens heel moeilijk maar vergt geduld en aandacht: de sojabonen moet je echt heel langzaam verwarmen. Als het snel gaat koken gaat het enorm schuimen en overkoken. Dus niet weglopen bij de pan en blijven roeren. Anders wordt het dweilen…
Voorbereiding: 40 minuten
Koken of bakken: 20minuten
Rusten: 720minuten
Totale tijd: 13 uur 0 minuten
Bereiding
Sojabonen weken Week de bonen ± 12 uur in een grote plastic bak met ruim water. Gebruik een grote bak want de bonen verdubbelen in omvang.
Sojabonen koken Giet het water af en spoel de bonen goed.
Doe de helft van de sojabonen in de keukenmachine en voeg een beetje van de 3,5 liter water toe en maal tot een glad geheel. Herhaal dit met de andere helft van de bonen.
Giet de pulp in grote pan met dikke bodem en voeg de rest van de 3,5 liter water toe.
Breng vervolgens de sojabonenbrei voorzichtig richting kookpunt en zet dan gelijk het vuur laag. Laat de brei niet echt koken; er vormt zich heel veel schuim en dit kookt enorm snel over, dus pas op! Laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen.
Sojamelk Bekleedt een vergiet met een stuk kaasdoek en zet het vergiet op een grote bak. Giet de sojabonenbrei in het vergiet.
De pulp in die overblijft in de kaasdoek is okara, een heel gezond product vol vezels en eiwitten. Dit kun je bewaren om andere gerechten van te maken.
Het vocht dat in de bak zit is de sojamelk. Wring de kaasdoek met de pulp erin goed uit om zo de laatste melk op te vangen.
Schenk vervolgens de melk terug in de pan. Voeg de groenten en het tafelzout toe.
Laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn.
Tofu maken Voeg het bitterzout toe aan de 180 ml water en roer tot het zout is opgelost.
Giet dit mengsel in de pan met de sojamelk. Zet het vuur uit en laat het geheel 5 minuten staan. De eiwitten in de melk gaan nu stremmen; dit ziet eruit als schiften.
Bekleed een vergiet of een geperforeerde vorm met een kaasdoek en zet boven een bak.
Schep de gestremde wrongel, dit is de daadwerkelijke tofu, met een schuimspaan in de vorm. Het vocht dat achterblijft in de pan is wei, dit kun je weggooien.
Vouw de kaasdoek over de tofu. Om het laatste vocht eruit te laten lekken kun je iets zwaars op de groetentofu leggen zodat deze steviger wordt.

Verwerken Deze tofu kun je verwerken zoals je kant en klare tofu ook toepast. Alleen is deze wel extra bijzonder door de toegevoegde groente!

Tags: groententofu
