Deze Italiaanse amandelkoekjes (amaretti) brengen je in één hap naar een zonovergoten terras in Toscane. Ze zijn knapperig van buiten, zacht en vol van binnen, precies zoals bij een authentieke Italiaanse bakker. Met hun pure amandelsmaak en lichte zoetheid zijn ze perfect bij een kop espresso in de ochtend of een glas dessertwijn in de avond.
Het recept is eenvoudig maar klassiek: amandelen, eiwit en suiker vormen samen dit luchtige deeg dat op smaak wordt gebracht met een vleugje citroen. In Italië zijn amaretti diep geworteld in de traditie, je vindt ze in vele vormen, van de knapperige cantuccini tot de zachtere amaretti morbidi.
Het mooiste? Deze koekjes zijn verrassend licht en glutenvrij, wat ze tot een charmante traktatie maakt voor iedere gelegenheid.

Italiaanse amandelkoekjes

Italiaanse amandelkoekjes

Italiaanse amandelkoekjes voor bij de koffie of thee. Of bij de limoncello na een geslaagde (Italiaanse) maaltijd.
Minder dan 4 hours om te maken,
30 stuks
Voorbereiding: 20 minuten
Koken of bakken: 20minuten
Rusten: 180minuten
Totale tijd: 3 uur 40 minuten

Ingrediënten

Bereiding

Splits de eieren en pers de citroen uit. Doe de eiwitten in een kom, voeg het citroensap toe en klop met een mixer tot stijve pieken. Klop de suiker erdoor tot het mengsel zo stijf is, dat je de kom op de kop kunt houden. Spatel het amandelmeel erdoor.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil van de sinaasappel. Spatel het vanillemerg en het sinaasappelrasp door het deeg.
Laat het deeg minstens 3 uur afgedekt met vershoudfolie rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol 30 bolletjes van het deeg. Vorm er langwerpige koekjes van door er met duim en wijsvinger in te knijpen. Leg ze op de bakplaat en druk ietsje platter. Bestuif met een zeefje met poedersuiker. Bak de amandelkoekjes in de oven in ca. 20 minuten krokant en gaar.
Tags: Amandelmeel
5 kokkies hebben dit gemaakt!

Privacy Preference Center