45 min
4 tot 12
Een frittata is een Italiaanse variant op een gevulde omelet. Het is de perfecte manier om restjes op te maken. Ik maak ze met allerlei soorten groente, verse kruiden en kaas, net wat er nog in huis is. Of ik maak ze 'a la Caprese' of 'a la Nicoise'. Allemaal leuk en lekker. Ik geef hier een aantal voorbeelden, maar leef je vooral zelf lekker uit! Een frittata is heerlijk als lunch of avondmaal, maar in puntjes gesneden ook de ideale snack op een partijtje of voor een buffet. Zowel warm als koud een heerlijk gerecht.

Ingrdiënten

  • 8 eieren
  • 100 gr harde kaas, b.v.parmezaan, feta
  • 10 tot 25 gr verse kruiden, b.v. basilicum, munt, tijm, peterselie
  • 2 sjalotjes
  • groente, b.v. wortelen, spinazie, courgette, paprika, bimi, artisjok

Benodigdheden

Ovenbestendige hapjespan met deksel,  diameter ±28 cm

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de eieren los met zout en peper.
Gebruik je Parmezaanse kaas, rasp deze dan heel fijn. Gebruik je feta of andere harde kaas, snijd deze dan in blokjes. Gebruik je halloumi, grill deze dan even kort.
Hak de verse kruiden fijn. Roer de kruiden en de kaas door het eiermengsel.

Snijd de sjalotjes in dunne ringen. Verwarm de pan op het vuur en bak de sjalotjes 5 minuten heel zachtjes. Voeg eventueel een teentje knoflook toe.
Bereid de andere groenten voor. Gebruik je wortelen, aardappel, broccoli, bimi, kook deze dan totdat ze bijna gaar zijn. Gebruik je courgette, spinazie of paprika dan hoef je deze niet voor te garen.
Voeg de in stukken gesneden groente bij de sjalotjes en bak zachtjes mee.

Giet het eiermengsel over de groente en bak 8 minuten op laag vuur met de deksel op de pan.
Haal de pan van het vuur en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak nog 8 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi is gestold.

Hieronder een aantal voorbeelden van smaakcombinaties.

Frittata met broccoli, rode peper en halloumi
Frittata-broccoli-paprika-halloumi-recept-Chef-Ernst

Frittata met artisjok, courgette, basilicum en parmezaanse kaas
Frittata-artisjok-courgette-recept-ChefErnst

Frittata met bimi, paprika, rucola en mozzarella
Frittata-paprika-bimi-recept-ChefErnst

Frittata met pompoen, aardappel, gekleurde wortelen en oude kaas
Frittata-pompoen-aardappel-recept-ChefErnst

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst

Back to Top