2 uur
4 pers.
Veganistische roze rijstnoedels met gekonfijte zilveruitjes, gegrilde bietjes en gerookte tofu in een stoere Teriyaki marinade.

Ingrediënten

  • 2 grote verse rode bieten
  • 250 gram verse zilveruitjes
  • 250 gram kastanje champignons
  • 200 gram gerookte tofu van Taifun (1 blok)
  • ± 200 gram rijstnoedels
  • Voor het konfijten van de zilveruitjes
  • 2 el koolzaadolie of rijstolie
  • 1/2 el sesamolie
  • 25 gram suiker
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el geraspte verse gember
  • Voor het maken van de Teriyaki marinade
  • 8 el mirin
  • 4 el tamari (glutenvrije sojasaus)
  • 4 el rijstazijn
  • 1/2 limoen, het sap
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1/4 tl gedroogde chili
  • 1 el maizena
  • olie
  • zwarte peper en zeezout uit de molen
  • mierikswortel

Spectaculaire roze rijstnoedels. Een heerlijk veganistisch recept, niet alleen voor meisjes!

Benodigdheden

Aluminiumfolie

Bereiden

Bieten

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Was de bieten en droog ze.
Neem 2 stukken aluminiumfolie, sprenkel op ieder stuk een beetje olie en strooi er zeezout op.
Leg op ieder stuk folie een biet en wrijf rondom in met olie en zout. Wikkel de folie om de biet en sluit. Gaar de bieten gedurende 1 uur in de oven.
Haal de bieten uit de oven en verwijder het folie. Laat even afkoelen en verwijder de schil. Snijd in blokjes van ongeveer 1 cm.

Gekonfijte zilveruitjes

Week de zilveruitjes 10 minuten in koud water, het pellen gaat daarna een stuk makkelijker. Snijd de onderkantjes eraf, daarna trek je gemakkelijk de schilletjes eraf.
Verwarm de 2 soorten olie in een braadpan en bak de uitjes op laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Zet daarna het vuur hoog, voeg de suiker toe en bak 1 minuut.
Voeg aansluitend de rijstazijn en gember toe en laat een uurtje op laag vuur sudderen zonder deksel op de pan.

Teriyaki marinade

Doe alle ingrediënten voor de marinade – behalve de maizena – in een steelpannetje.
Verwarm, roer goed door en laat 5 minuten sudderen.
Maak ondertussen een papje van de maïzena en voeg toe.
Draai het vuur laag en laat de saus in ongeveer 30 minuten indikken tot een stroperig mengsel.

Kastanjechampignons

Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier.
Snijd de champignons in kwarten.

Gerookte tofu

Snijd de tofu in blokjes van ± 1 cm.
Verhit in een grote koekenpan een beetje olie.
Bak de blokjes tofu krokant en haal ze uit de pan.

Noedels

Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.

Samenstellen

Bak de champignons in een royale koekenpan met wat zout en zwarte peper, totdat het meeste vocht eruit is. Voeg de bietjes en de Teriyaki marinade toe. Laat even sudderen zodat de smaken goed intrekken.
Voeg daarna de tofu blokjes toe, evenals de zilveruitjes en het residu van de zilveruitjes.
Roer voorzichtig de rijstnoedels erdoor en verwarm het geheel een paar minuten.
Serveer met een paar toefjes mierikswortel.

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst

Back to Top