Ingrediënten
- 400 gram verse zalm zonder huid in 4 moten
- 200 gram bloemkool roosjes
- 200 gram pompoen blokjes
- 200 gram groene asperges in stukken van 5 cm
- 250 gram roseval aardappel met schil in plakjes
- 1 grote witte ui, gesnipperd
- 1 knoflook bolletje, geraspt
- 15 gram verse koriander
- 2 grote tomaten
- 40 ml olijfolie
- 50 ml water
- 1 citroen
- SPECERIJEN
- 3 tl Ras el hanout
- 1 tl Baharat
- 1,5 tl koriander gemalen
- 1 tl paprikapoeder pikant
- 1 tl paprikapoeder zoet
- 0,5 tl cayennepeper
- 0,5 tl zwarte peper uit de molen, fijn gemalen
- 1,5 tl zout
Verse zalm, een bonte selectie aan groenten en een goede specerijenmix. De tajine doet de rest.
Benodigdheden
Tajine
Bereiden
Begin met het maken van de specerijenmix. Schep alle specerijen in een kom en roer door. Je kunt ook kant en klare mixen kopen, maar zelf maken vind ik leuker. Je kunt dan ook een beetje variëren: iets milder of iets pittiger, iets meer Baharat etc. Wat je lekker vindt.
Neem de helft van de specerijen uit de kom en zet apart.
Voeg aan de overgebleven specerijen 20 ml olie toe, roer goed door.
Rasp de knoflookbol en voeg de helft toe.
Hak de koriander inculsief de steeltjes fijn. Voeg de helft toe aan het mengsel.
Roer alles goed door elkaar. Voeg de zalm toe en marineer tenminste 4 uur.
Hak de tomaten in blokjes.
Verwarm de resterende 20 ml olie in de tajine.
Bak de groenten, aardappelen, de rest van koriander, knoflook en de apart gehouden specerijen kort aan.
Leg de zalm er bovenop. Leg daarop de tomaten. Voeg het water toe.
Doe de deksel op de tajine en verhit 5 minuten op hoog vuur totdat het goed pruttelt.
Laat daarna nog 60 minuten op een lage stand garen. (3 of 4) met de deksel op de tajine.
Werk af met schijfjes citroen.