2 uur
25 spiesjes
Een veganistische Teriyaki spies met zilveruitjes, bietjes, tofu en kastanjechampignons.

Ingrediënten

  • 2 grote chioggia (of gele of oranje) bieten
  • 500 gr verse zilveruitjes
  • 500 gr kastanje champignons
  • 500 gr Black Forest tofu van Taifun (2,5 blok)
  • Voor het konfijten van de zilveruitjes
  • 3 el koolzaadolie of rijstolie
  • 1 el sesamolie
  • 50 gram suiker
  • 4 el rijstazijn
  • 1 el geraspte verse gember
  • Voor het maken van de Yakitori saus
  • 8 el mirin
  • 4 el tamari (glutenvrije sojasaus)
  • 4 el rijstazijn
  • 1/2 limoen, het sap
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1/4 tl gedroogde chili
  • 1 el maizena
  • extra olie
  • zeezout uit de molen

East meets west. Een traditionele Japanse saus op oer Hollandse groenten. Zonder vlees, zonder gluten, maar met heel veel smaak!

Benodigdheden

Aluminiumfolie
Sateprikkers

Bereiden

Bieten

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Was de bieten en droog ze.
Neem 2 stukken aluminiumfolie, sprenkel op ieder stuk een beetje olie en strooi er zeezout op.
Leg op ieder stuk folie een biet en wrijf rondom in met olie en zout. Wikkel de folie om de biet en sluit. Gaar de bieten gedurende 1 uur in de oven.
Haal de bieten uit de oven en verwijder het folie. Laat even afkoelen en verwijder de schil. Snijd in blokjes van ongeveer 1,5 cm.

Gekonfijte zilveruitjes

Pel de zilveruitjes. Het is even een klus maar die noeste arbeid wordt straks ruimhartig beloond.
Verwarm de 2 soorten olie in een braadpan en bak de uitjes op laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Zet daarna het vuur hoog, voeg de suiker toe en bak 1 minuut.
Voeg aansluitend de rijstazijn en gember toe en laat een uurtje op laag vuur sudderen zonder deksel op de pan.

Yakitori marinade

Doe alle ingrediënten voor de marinade – behalve de maizena – in een steelpannetje.
Verwarm, roer goed door en laat 5 minuten sudderen.
Maak ondertussen een papje van de maïzena en voeg toe.
Draai het vuur laag en laat de saus in ongeveer 30 minuten indikken tot een stroperig mengsel.

Kastanjechampignons

Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier.
Als je grote champignons hebt, halveer deze dan.

Black Forest Tofu

Snijd de tofu in blokjes van ± 1,5 cm.

Spiezen maken

Verhit in een grote koekenpan een beetje olie.
Bak de blokjes tofu krokant en haal ze uit de pan.
Bak daarna de champignons in dezelfde pan,  met wat zout,  tot het meeste vocht eruit is.
Voeg de blokjes biet toe en giet de Yakitori saus erbij.
Laat even sudderen zodat de smaken goed intrekken.
Voeg op het laatst de tofu blokjes toe, evenals de zilveruitjes en het residu van de zilveruitjes.
Laat het een paar minuten intrekken. Haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen.
Rijg de ingrediënten aan sateprikkers; per prikker 2 blokjes tofu, 2 uitjes, 2 stukjes biet een 2 champignonnetjes. Ongeveer.
O shokuji o o tanoshimi kudasai! (Eet smakelijk!)

FacebookTwitterPinterestEmail
Chef Ernst
MENU

Back to Top