Een bord vol verrassende smaken. De roze tint van de rijstnoedels vormt de perfecte basis voor een rijke melange van sappige bietblokjes, umami-paddestoelen en krokante tofu.
Door de kleur straalt dit gerecht niet alleen visueel, maar smaakt het ook als een liefdevolle ode aan plantaardige eenvoud.
Een kleurrijk, voedzaam én vullend bordje.
Voorbereiding: 60 minuten
Koken of bakken: 60minuten
Totale tijd: 2 uur 0 minuten
Bereiding
Bieten garen Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de bieten goed en droog ze af. Leg elke biet op een stukje aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie, bestrooi met peper en zout, en vouw het folie tot een pakketje. Bak de bieten ongeveer 30–45 min voor middelgrote bieten of 60 min voor grote bieten. Ze moeten nog een lichte bite hebben. Haal de bieten uit de oven, verwijder het folie en laat ze even afkoelen.
Snijd in blokjes van ongeveer 1 cm.
Gekonfijte zilveruitjes Week de zilveruitjes 10 minuten in koud water, het pellen gaat daarna een stuk makkelijker.
Snijd de onderkantjes eraf, daarna trek je gemakkelijk de schilletjes eraf.
Verwarm de 2 soorten olie in een braadpan en bak de uitjes op laag vuur tot ze lichtbruin zijn.
Zet daarna het vuur hoog, voeg de suiker toe en bak 1 minuut.
Voeg aansluitend de rijstazijn en gember toe en laat een uurtje op laag vuur sudderen zonder deksel op de pan.
Teriyaki marinade Doe alle ingrediënten voor de marinade – behalve de maizena – in een steelpannetje.
Verwarm, roer goed door en laat 5 minuten sudderen.
Maak ondertussen een papje van de maïzena en voeg toe.
Draai het vuur laag en laat de saus in ongeveer 30 minuten indikken tot een stroperig mengsel.
Kastanjechampignons Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier.
Snijd de champignons in kwarten.
Gerookte tofu Snijd de tofu in blokjes van ± 1 cm.
Verhit in een grote koekenpan een beetje olie.
Bak de blokjes tofu krokant en haal ze uit de pan.
Noedels Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking.
Samenstellen Bak de champignons in een royale koekenpan met wat zout en zwarte peper, totdat het meeste vocht eruit is. Voeg de bietjes en de Teriyaki marinade toe.
Laat even sudderen zodat de smaken goed intrekken.
Voeg daarna de tofu blokjes toe, evenals de zilveruitjes en het residu van de zilveruitjes.
Roer voorzichtig de rijstnoedels erdoor en verwarm het geheel een paar minuten.
Serveer met een paar toefjes mierikswortel.
Keuken:Japans
Menugang:Hoofdgerecht
Tags: rijstnoedels, teriyaki
