Een vegetariër op de glutenvrije toer

Wat als je als vegetariër ontdekt dat je overgevoelig  bent voor gluten? Paniek? Of juist een uitdaging?

Na jarenlang geworsteld te hebben met een opgezwollen buik, buikkrampen, vermoeidheid en andere ongemakken, adviseerde een vriendin mij eens het FODMaP dieet te volgen. FODMaP’s zijn voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken. Het is een dieet waarbij je minimaal 6 weken veel, écht heel veel, producten weglaat uit je voeding.  Als één of meerdere producten de oorzaak zijn,  is ben je snel klachtenvrij.  Daarna voeg je ze één voor één langzaam weer toe, om te ontdekken waar de overgevoeligheid door ontstaat.

Het was even slikken; geen gluten (dus geen brood, pasta, couscous, koekjes en cake) geen lactose (dag yoghurt en de meeste kaassoorten), geen fructose (veel verboden vruchten en verboden groente) en zelfs bepaalde noten. Uien en knoflook, ouch. And some.

Wat blijft er dan nog over om te eten? Op internet vond ik genoeg, maar steeds weer vlees-kip-vlees, en daar had ik 30 jaar eerder al afscheid van genomen. Plan van aanpak: Handen uit de mouwen, op onderzoek uit en experimenteren. Ik ben dol op op koken, dat varkentje ging ik eens wassen.

Met een goede stok achter de deur, want na één week was ik klachtenvrij. Ik besloot me heerlijk uit te gaan leven met nieuwe recepten en met voor mij onbekende ingrediënten. En er gebeurde hetzelfde als toen ik had besloten te stoppen met eten van vlees; ik ging veel gevarieerder koken.

Beetje bij beetje ging ik weer producten toevoegen aan mijn ‘dieet’; uien en knoflook, heerlijke smaakmakers, dat ging goed. Avocado, bramen; check. Maar gluten en bonen, no go, en lactose en noten mits gedoseerd.

Geen probleem; inmiddels weet ik hoe je verschrikkelijk lekker en gemakkelijk je een maaltje bereid zonder al die ingrediënten waar we steeds gevoeliger voor worden of liever niet meer willen eten. Ik heb recentelijk de catering verzorgd voor een filmcrew met de volgende dieetwensen; geen vlees, geen gluten, geen carbs, geen zout, geen noten, geen paprika, geen avocado, geen suiker. Groot succes, niemand had iets gemist en iedereen zeer smakelijk gegeten.

Met de recepten op deze website wil ik je laten zien hoe lekker en gezond je kunt koken en eten zonder ingrediënten te gebruiken die allergische reacties veroorzaken. Goed voor jezelf en voor je gasten die je gewoon uit kunt nodigen voor een etentje zonder in paniek te raken door dieetwensen van jezelf of je gasten. Mijn vrienden durven me ook weer te vragen voor een lunch of een dineetje; ze weten inmiddels dat de mogelijkheden enorm zijn en doen glutenvrij eten niet af als ‘de zoveelste dieet-hype’. Moeilijke eters bestaan niet, moeilijke koks wel.

Ik nodig je uit de recepten te ontdekken. Sommige ingrediënten zijn misschien nieuw, maar het is een spannend avontuur!

 chef-Ernst-een-vegetarier-op-de-glutenvrije-toer

Back to Top