12 uur + 60 min
4 pers
Een spectaculaire zelfgemaakte tofu, kleurrijk en extra smaakvol door de toegevoegde groenten. Tofu (ook wel tahoe genoemd) is een eiwitrijk product van sojabonen, een ideale vervanger voor vlees.

Ingrediënten

  • 300 gr sojabonen
  • 3,5 liter water
  • 100gr groente in kleine stukjes gesneden
  • 10 gr tafelzout
  • 18 gr bitterzout
  • 180 ml water

Je eigen groententofu maken, hoe cool is dat!
Het is niet eens heel moeilijk maar vergt geduld en aandacht: de sojabonen moet je echt heel langzaam verwarmen. Als het snel gaat koken gaat het enorm schuimen en overkoken. Dus niet weglopen bij de pan en blijven roeren. Anders wordt het dweilen…

Benodigdheden

Blender
Grote pan met dikke bodem
Vergiet
Kaasdoek

Voorbereiding

Week de bonen ± 12 uur in een grote plastic bak met ruim water. Gebruik een grote bak want de bonen verdubbelen in omvang.

Bereiden

Giet het water af en spoel de bonen goed.
Doe de helft van de sojabonen in de keukenmachine en voeg een beetje van de 3,5 liter water toe en maal tot een glad geheel. Herhaal dit met de andere helft van de bonen.
Giet de pulp in grote pan met dikke bodem en voeg de rest van de 3,5 liter water toe.

Breng vervolgens de sojabonenbrei voorzichtig richting kookpunt en zet dan gelijk het vuur laag. Laat de brei niet echt koken; er vormt zich heel veel schuim en dit kookt enorm snel over, dus pas op! Laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen.

Bekleedt een vergiet met een stuk kaasdoek en zet het vergiet op een grote bak. Giet de sojabonenbrei in het vergiet.
De pulp in die overblijft in de kaasdoek is okara, een heel gezond product vol vezels en eiwitten. Dit kun je bewaren om andere gerechten van te maken.
Het vocht dat in de bak zit is de sojamelk. Wring de kaasdoek met de pulp erin goed uit om zo de laatste melk op te vangen.

Schenk vervolgens de melk terug in de pan. Voeg de groenten en het tafelzout toe.
Laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn.

Voeg het bitterzout toe aan de 180 ml water en roer tot het zout is opgelost.
Giet dit mengsel in de pan met de sojamelk. Zet het vuur uit en laat het geheel 5 minuten staan. De eiwitten in de melk gaan nu stremmen; dit ziet eruit als schiften.

Bekleed een vergiet of een geperforeerde vorm met een kaasdoek en zet boven een bak.
Schep de gestremde wrongel, dit is de daadwerkelijke tofu, met een schuimspaan in de vorm. Het vocht dat achterblijft in de pan is wei, dit kun je weggooien.
Vouw de kaasdoek over de tofu. Om het laatste vocht eruit te laten lekken kun je iets zwaars op de groetentofu leggen zodat deze steviger wordt.

Tip

De groetentofu kun je 3 dagen bewaren in de koelkast. Leg de tofu in licht gezouten water dat je dagelijks ververst.

Verwerk deze bijzondere groetentofu in een lekkere Agedashi Tofu!

Chef Ernst

Back to Top