Luxaflex. Als kind had ik een buurmeisje dat dol was op dat woord. ‘Luxaflex, luxaflex, luxaflex’ galmde het door de straat.
Ik heb dat met Okonomiyaki. Okonomiyaki. Hoe vaker ik dit uitspreek hoe lekkerder het klinkt en hoe beter het me afgaat als ik mijn gasten deze Japanse pannenkoek serveer.
Een hartige vegetarische glutenvrije Japanse pannenkoek.
Ik garneer deze pannenkoek met gari. Deze ingelegde sushi gember is een vegetarisch alternatief voor de dansende Bonito vlokken van Skipjack tonijn waarmee de pannenkoek traditioneel wordt gegarneerd.
40 min om te maken,
2 personen
Voorbereiding: 25 minuten
Koken of bakken: 15minuten
Totale tijd: 40 minuten
Bereiding
Rode saus Roer de ingrediënten voor de rode saus(ketchup, tamari, mirin en mosterd) door elkaar in een kommetje en giet het met behulp van een trechtertje of spuitzak in een spuitflesje.
Wasabimayonaise Roer alle ingrediënten voor de wasabimayonaise (mayonaise, wasabi en water) door elkaar in een kommetje en giet het met behulp van een trechtertje of spuitzak in een spuitflesje.
Groente Als je champignons gebruikt veeg deze dan schoon met een stukje keukenpapier en snijd in plakjes.
Gebruik je gerookte vegetarische spekjes bak deze dan krokant en laat ze een beetje afkoelen.
Verwijder de harde witte delen van de Chinese kool. Snijd de bladeren in dunne reepjes.
Was de prei en snijd deze in hele dunne ringen.
Beslag maken Klop de eieren los en voeg de 2 soorten meel, het bakpoeder, de mirin en bouillon toe. Roer de kool, prei en de champignons (of spekjes) door het beslag en voeg een snufje zout toe.
Bakken Verhit 3 eetlepels olie in koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag voor de okonomiyaki in de pan en druk het beslag gelijkmatig uit tot een mooie ronde pannenkoek van ± 1 cm dik. Gaar de pannenkoek ± 8 minuten op middellaag vuur.
Keer de okonomiyaki met behulp van een bord; leg het bord op de pan en keer de pan met bord voorzichtig om (met ovenwanten aan!). Laat de pannenkoek daarna vanaf het bord weer in de pan glijden. Bak de pannenkoek nog ± 4 minuten aan de andere zijde tot die ook lichtbruin en knapperig is.
Garneren Trek met de rode saus strepen over de pannenkoek. Trek daarna strepen in de andere richting met de wasabimayonaise.
Strooi de geroosterde sesamzaadjes over de okonomiyaki.
In plaats van bonito flakes leg je ingelegde stukjes gember op de pannenkoek. Visueel hetzelfde effect, vegetarisch en net zo lekker.
Tips
Voor dit gerecht gebruik ik een roestvrijstalen koekenpan met dikke bodem.
Voor 2 personen als hoofdgerecht, voor 8 als hapje.
Tags: Okonomiyake
