Hapjes-eten
Het is heerlijk om aan een mooi gedekte tafel te eten en van een mooi één-, twee- of driegangenmenu (of meer!) te genieten. Maar zeker zo leuk vind ik het om een aaneenschakeling van kleine fijne hapjes (amuses) te eten.
Hapjes gemaakt van laatste restjes die ik nog heb liggen. Diverse kleine hapjes in plaats van ėėn grote hoofdmaaltijjd omdat ik gewoonweg niet kan kiezen. Hapjes omdat het gewoon zo gezellig is een avond lang te tafelen zonder aan tafel te zitten en zwaar te tafelen.
Ik heb veel kookboeken, maar de hoofdstukken met hapjes zijn spaarzaam en gaan vaak over brood met dips. Heerlijk, maar ik serveer ook graag hapjes aan mijn gasten waarvoor ze zelf niet hoeven snijden, zagen of beleggen. De gast is koning! Oftewel fingerfood, one bites, kleine minigerechtjes op een lepel of schaaltje, in een glaasje.
Een smakelijk partijtje
Een feestje is niet compleet zonder lekkere hapjes. Verrassende smakelijke lekkernijen waarmee je je gasten verwendt en tegelijkertijd een beetje imponeert. Niets dankbaarders dan blije mensen die genieten van een ‘parade des amuses’ die je serveert. Zij genieten, jij incasseert complimentjes en smikkelt ondertussen zelf lekker mee.
Een diner voor meer gasten dan je tafel groot is
Voor iedereen die wel eens meer gasten wil uitnodigen dan waaraan de eettafel plaats biedt of waarvoor de voorraad borden en bestek niet toereikend is; een ‘parade des amuses’ de ideale oplossing.
Serveer hapjes in kleine kommetjes, schaaltjes etc. op een dienblad aan je gasten en verras ze ieder kwartier of half uur met een nieuw hapje. Iedereen kan zittend of staand eten, binnen of buiten. Geen lopend buffet waarbij iedereen zichzelf bedient, maar een opeenvolging van traktaties die jij je gasten gedurende de hele middag of avond serveert.
Inspiratie
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van amuses. Laat het je inspireren! En heel goed smaken vooral.


Avocado limoen soep met Puy linzen en munt.


Groentetuintje met minigroente in aarde van olijf en daaronder een saus gribische.


Amandelcakeje met Parmezaanse kaas en olijvenjam.


Gevulde courgettebloemen uit de oven.


Minitortilla met aubergine, aardappeltjes, honing en Cabrales.
Recept


Diner uit een potje; hoofdgerecht.
Kabeljauwballetjes in tomatensaus, met olijfjes, kappertjes en Parmezaanse kaas.


Diner uit een potje; tussengerecht.
Salade van groene groente en groen fruit, gegarneerd met macaron.


Diner uit een potje; voorgerecht.
Koude meloensoep gegarneerd met geitenkaas, basilicum en Oost-Indische kers.


Gegrilde aubergines met gember, sesamzaadjes, tamari en mirin.


Vietnamese rolletjes met krab, biet, rijst, wortel, munt en wasabimayonaise.


Vegan Teriyaki met Chioggia biet, tofu, zilveruitjes en kastanjechampignons.


Messabecha gegarneerd met pijnboompitten, linzen en peterselie.


Salade met rivierkreeftjes, avocado en wasabikaviaar.


Hartige cakejes van amandelmeel, Parmezaanse kaas en olijven, gegarneerd met rode uienchutney en cress.


Gamba’s gemarineerd in olijfolie, citroenzest, knoflook en rode peper, gegrild op een rozemarijntakje. | recept.


Koude soep van komkommer, druiven, avocado en amandelen, gegarneerd met blaadjes van afrikaantjes.


Salade met verse vijgen, gerookte tonijn en hazelnoten.


Soepje van knolselderij en bospaddestoelen.


Zalmbonbon met gevuld met mascarpone pistache creme, geserveerd met zure rode uitjes.


Pittige gamba’s met een dip van wasabi en knoflook cress.


Arancini met risotto, zongedroogde tomaat, mozzarella en basilicum.


Hartig cakeje van amandelmeel gevuld met zoete pepertjes.


Gevulde Medjool dadel met geitenkaas, honing, rozemarijn en een pecan nootjes.


Hartig koekje van parmezaanse kaas met zaden en pitten.














